Kvänum Inside

Turning Torso, Sverige

Objekt: Turning Torso, Malmö, Sverige

Byggt: 2005

Arkitekt: Santiago Calatrava

Objekt: Turning Torso, Malmö, Sverige

Byggt: 2005

Arkitekt: Santiago Calatrava

Det kom en förfrågan om 147 inredningar till Turning Torso i Västra hamnen i Malmö, det senaste decenniets mest spektakulära byggprojekt i Sverige. Kvänum började genast räkna på det. Men vi tar det från början, eller från slutet om man så vill. På sin väg upp genom rymden vrider sig Turning Torso ett kvarts varv, 90 grader. Tornet stod färdigt 2005, idag ett landmärke av samma dignitet som den gamla Kockumskranen i Malmö och landets kanske enda klassiska skyskrapa.

Turning Torso ritades av spanjoren Santiago Calatrava. Inspirationen sägs vara sprungen ur en skulptur av arkitekten själv, Twisted Torso. Torso betyder bål. Ofta avses de gamla grekernas och romarnas stympade statyer utan huvud, armar och ben. Calatravas skulptur påminner i sin tur om Diskuskastaren av bronsgjutaren Myron i antikens Aten, samma vridmoment, samma rörelse.

Torson består av nio kuber med fem våningsplan i varje. Med planen mellan kuberna blir det sammantaget 54 våningar. Tornet mäter 190 meter, en av Europas högsta byggnader. Kub tre till nio innehåller 147 lägenheter, var och en med kök, bad och förvaring från Kvänum.

Det jobbet ska vi ha, hade Stefan sagt, inte på en julfest, det var nog minst två. Processen drog ut på tiden. De var många om budet, såväl svenska som utländska köksproducenter. Kvänum skickade en delegation på fyra man till Malmö. Med sig hade de luckor i olika stilar och utföranden. Vi talade för vår vara och fick bra kontakt säger Stefan. Svensk tillverkning, hög kvalitet och brett sortiment var våra starkaste argument.

Perrongen i Lund en varm och skön dag i september – Stefan minns exakt var och när han förstod att Kvänum landat kontraktet. Han väntade på ett tåg när de ringde från den svenska arkitektbyrån med ansvar för interiören. Några veckor senare var affären i hamn.

En dialog följde, ett skede där det togs och gavs. Vi byggde våra kök i 3D, CAD-ritningarna mejlades fram och tillbaka, säger Stefan. Omsider installerades tre provkök på kontoret i Malmö. Luckan som togs fram av arkitekten fick namnet Torso. Stefan beskriver köket som elegant och stramt maskulin 90-talsretro, en slät lucka med breda band i aluminium, bänkskivor och golv i mörk sten, och 40-millimeters stengavlar.

Småningom kunde man börja bygga på riktigt. I Malmö drogs det komplicerade bygget med förseningar. Vi var tvungna att stapla kök under ett halvår i fabriken. Sten till bänkar och gavlar förvarades i ett hägn på en leråker i Malmö.

Vi lärde oss mycket om planering och flexibilitet de där åren, konstaterar Stefan. Något av det viktigaste är närvaro, det gäller både stora och små projekt, att vara på plats och veta hur ledningar dras och var avlopp och kontakter sitter.

Snickar-Gustav använde tumstock. Idag mäter man upp utsättningspunkter med GPS, spisen har sina koordinater, diskbänken sina, kyl och frys sina, exakta positionsangivelser för longitud, latitud och altitud markerade med rött kryss. Det var enklare på Gustavs tid.

Turning Torso är en intrikat konstruktion. Ett våningsplan består av en kvadratisk del kring kärnan och en triangulär som delvis fångas upp av ett utvändigt bärverk i stål. Tornet vrider sig kring sin egen axel. Väggarna står som ett twistat segel, säger Stefan.

Han fungerade inte bara som projektledare. Stefan Jonsson var själv med och monterade kök. Jag älskar att snickra, säger han. Fick jag välja skulle jag jämt hålla på med det. Turning Torso glömmer jag inte. Det har också med gemenskapen att göra. När man ligger ute i veckorna och jobbar ihop, kommer man varandra nära.

En gång satt vi högst upp på 54: e våningen ovanpå en fönsterhiss, Bernth och jag. Det var en varm sommardag med blå himmel och klar sikt. Vi såg ut över Söderslätt, den vindlande kustlinjen och havet, Skanör och Falsterbo, Köpenhamn och Ven mitt i sundet mellan Sverige och Danmark.

"Vi bara satt där och njöt och tänkte att det här får vi aldrig vara med om igen. Som på de där fotografierna från 20-talet med byggnadsarbetare i New York som sitter i rad med lunchlåda och dinglande ben på en stålbalk som sticker rakt ut i tomma intet högt över gatorna i bråddjupet."

Stefan Jonsson

FLER ARTIKLAR


Snekkeren Gustav

Svensson & Jonsson

Kvänum

Historisk tilbakeblikk


Hovleverantor logo
Kontakt oss
Norsk
EnglishSvenskaDanskNorsk